Kundalini Yoga Lofoten

01
jan, 14

Hva er Kundalini Yoga?

Jeg pleier ofte å si at Kundalini Yoga er en “kom som du er -yoga”, for det er en yogaretning som alle lett kan gjøre. Det er virkningen av yogaen og ikke prestasjonene som er i sentrum. Derfor passer denne yogaretningen for alle kropper og aldre, fra helt nybegynnere til litt øvede.

Ordet yoga betyr å forene – og i Kundalini Yoga forener vi kropp, sinn og sjel. Derfor kunne jeg like gjerne sagt at «Kundalini Yoga er snarveien til din sjel og ditt selv, og erfaringen av din ypperste skjebne.

Under skal jeg fortelle hva jeg mener med det.Det eneste du trenger fokusere på er deg selv

Bevissthet og tilstedeværelse gir deg ekte livsglede og vitalitet, fysisk og mental ro. God helse, balanse og pågangsmot.

Og når du gjør Kundalini Yoga, vil du ganske raskt oppleve at du oppnår resultater og at denne yogaretningen forandrer deg; Utvikler ditt eget potensiale, gjennom enkle men kraftfulle fysiske øvelser, meditasjon, mantra, avspenning og pusteteknikker – til ditt fullstendige jeg.YogiBhajan-1-232x260

Kundalini Yoga er en teknologi

Kundalini Yoga er en flere hundre år gammel vitenskap og teknologi fra India, som tidligere ble videreført fra mester til utvalgte disipler, og den ble første gang åpent undervist i 1969, da Kundalini yogamester Yogi Bhajan brakte dette til Vesten.

Kundalini Yoga som undervist av Yogi Bhajan ® regnes i dag som den mest omfattende av alle yogatradisjoner.

«Kundalini” betyr bokstavelig talt ”hårlokken til den elskede”. Og denne poetiske metaforen henspiller på bevisstheten og flyten av energi som eksisterer innenfor hver og en av oss, og som også gjør oss i stand til å fusjonere med «vårt universelle selv».

Det spirituelle aspekt ved denne yogaformen, må ikke forveksles med religion, for det er det altså ikke.

Yogamesteren Yogi Bhajan sier: “We are not human beings having a spiritual experience, we are spiritual beings having a human experience”. Vi kan si det så enkelt at vi gjør yoga for å få et godt liv – for å leve i kontakt med vår dypeste natur.

Og for å utdype det enda et hakk – Det å være i kontakt med sin spirit, bety å velge å være mest mulig naturlig, slik vi var da vi ankom denne verden. Før vi ble preget av familien vår og samfunnet, alle reglene og religionene. Vi har alle et lys inne i oss, som forsøker å fortelle oss vår egen sannhet.

Det spirituelle aspektet i Kundalini Yoga kan kanskje oppsummeres i et mantra vi ofte benytter – Sat Nam, som betyr Jeg er sannhet. Og ikke langt unna har vi også det «yogiske jubelropet» Wahe Guru – som kan oversettes med «Ekstase, fra mørke til lys«.

Utover at et yogisk levesett er en sunn vitenskap for kroppen, står man selvsagt fritt til å følge hvilken som helst religion, politisk parti eller hva som helst annet man måtte ønske. Her er ingen regler eller begrensninger: Kun yoga.

En ikke-religiøs teknologi, universelt utformet for alle; En vitenskap som jobber på kroppen og sinnet, for å elevere din spirit – Grenseløst, uten å diskriminere noe som helst.


Slik virker den på kroppen ..

Vi gjør yoga for å åpne blokkeringer vi har i kroppens energisystem. For å fristille og gjøre vårt sinn nøytralt og sterkt. Fjerne sperringer eller blokkeringer fra hendelser eller gamle følelser som kan sitte i kroppen. Som begrenser og ellers kun holder oss tilbake.

Yoga hjelper deg til å skape en følelse av indre fred og harmoni, og ikke minst mental klarhet.

Yoga gir deg verktøy for å overleve stress og interessekonflikter et hvert menneske stadig stilles overfor i en moderne verden. Og den bidrar til å utvide kreativitet og glede i livet.

Kom som du er – gjør yoga for å bygge deg selv sterk.


Fleksibel og stabil med kriyaer og meditasjoner

Vi mennesker bærer i oss en potensielt massiv energi, og kundalini som yogaretning jobber på våre kropper for å frigi denne.

Som et symbol på dette kan man høre voldsomme fortellinger om «reisning av Kundalinienergien», som ofte blir referert til som «En slange som ligger latent i våre ryggrader, som utfolder og kveiler seg opp via vårt kronchakra, videre ut i uendeligheten» osv. Dette finner man også ofte illustrert på bilder av chakrasystemet, som igjen er benevnelsen på energisentre i kroppen.

For hver av de nøye sammensatte øvelsene i en kriya, som oversatt betyr komplett handling, åpner vi opp energiflyten i systemet, og vårt sinn fristilles.

Og det er når denne energien får flyte fritt – at vi er klare for meditasjon. Det vil si: Da er det lett å oppnå en meditativ tilstand.

Det er altså den meditative tilstanden som er målet med yogaøvelsene, men ikke for å «sitte på matta og meditere i seg selv» – De forskjellige meditasjonene sørger for at livet på utsiden av yogarommet er stabilt og sterkt. At vi som mennesker kommer oss høyreist gjennom livet. Stabil og fleksibel på samme tid. Ung i kropp, sinn og sjel. Glad, aktiv og entusiastisk.


Du må ikke være supersprek, men fare for at du blir det

Man må ikke være supersprek fra før, for å være med på en Kundalini yogatime. Men – Dette er en bonus du oppnår dersom du gjør yoga over lengre tid. Yoga som ”trening” påvirker kroppen og dens indre organer på mange måter.

Du får smidighet og en mer utholdende muskulatur. Det påvirker fordøyelsen og hormonbalansen, som gir et sterkere og mer bærekraftig nervesystem. Det balanserer høyre og venstre hjernehalvdeler mot hverandre, og forbedrer blant annet dine søvnvaner.


Forskjellen på Kundalini Yoga og andre yogatyper

I utgangspunktet kan det konstanteres at Yoga – er yoga. Og med det mener jeg at all yoga leder til det samme, det er veien dit som er forskjellig.

Et gjeng fjellklatrere kan eksempelvis velge å bestige et fjell via flere forskjellige ruter, men når alle kommer opp til toppen av fjellet, vil utsikten de ser være den samme.

Kundalini Yoga som undervist av Yogi Bhajan ® er en svært kraftfull og effektiv form for yoga. Det vil si at de endringene man ønsker oppnå, skjer ganske raskt i forhold til andre typer yoga.

Yogi Bhajan har levert fra seg et stort antall forskjellige teknikker, og et ganske så enormt materiale av spesifikke «oppskrifter» av kriyaer og meditasjoner. Dette er grunnen til at din Kundalinilærer kan skreddersy et yogaprogram som støtter akkurat dine spesifikke behov eller mål.

Og siden dette er en form for yoga som alle lett kan greie ut fra et fysisk perspektiv – er dette også en trygg måte å stimulere kroppens iboende ressurser – hvor målet er sunnhet, glede og bevist tilstedeværelse i din kropp, ditt sanne sinn og spirituelle vesen.

Og med metaforen om fjellklatrerne, nevner jeg som innledningsvis, at «Kundalini Yoga er snarveien til din sjel og ditt selv, og erfaringen av din ypperste skjebne. Snarveien til toppen av deg selv.

Aktuell forskning på yoga og meditasjon viser klare og målbare resultater for mange av dagens stressrelaterte lidelser som blant annet nakke- og ryggproblemer, hodepine, depresjon, angst, vektproblemer og søvnløshet.Har du lyst å lese mer om hva kundalini yoga er, anbefaler jeg denne artikkelen, som er en nydelig beskrivelse fra Kia Miller, som til vanlig underviser både Hatha og Kundalini. Her skriver hun som yogalærer fra Gaiam Life blog: What is Kundalini Yoga?.

Lyst å prøve en yogatime?
Jeg håper nå du er inspirert til å prøve Kundalini Yoga. Vi setter opp kurs for både menn og kvinner, også barn i egne grupper. Orienter deg om våre introtimer, drop-in yogatimer, nybegynnerkurs eller workshops. Du kan også be om privattime for deg selv, eller en liten gruppe. Send oss en melding på email, eller sms dersom det er et spesielt tema du er interessert i å jobbe med.

Sat nam,
Runhild Olsen / Krishan Prem Kaur.

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar